петак, 4. мај 2018.

KAKO DA VAŠE DETE BUDE USPEŠAN UČENIK (5 SAVETA ZA RODITELJE)

Vaše dete ne postiže uspeh u školi? Možda mu je potrebno samo malo vođenja.


Već sam pomenula da je uspeh u školi, posebno u nižim razredima osnovne škole, veoma važan za samopouzdanje deteta, kao i da je Nastavni plan i program za škole pisan za prosečnu decu. Dakle, prosečna inteligencija deteta uz pravilno usmeravanje može stvoriti uspešnog učenika i samopouzdano dete. Uloga roditelja je često KLJUČNA. Pravo obrazovanje danas ne može se steći samo u školi (u formalnom obrazovanju)!

Evo nekoliko saveta za roditelje:


  • Dete više uči očima nego ušima. Stoga, ako dete ne vidi Vas da učite nešto s radošću, ono verovatno neće biti motivisano da uči. 

  • Ako dete ne zna tečno da čita na kraju drugog razreda (u Republici Srpskoj) shvatite to veoma ozbiljno. Ne samo što će imati problema na časovima srpskog jezika, ono neće moći da rešava zadatke iz Matematike ili Prirode dovoljno brzo da bi na kontrolnim ili petominutnim testovima pokazalo sve svoje znanje. Čim dete dobije nižu ocenu od pet iz jezika, matematike, fizike ili hemije, proverite da li je to prosto umor/nepažnja ili dete ne razume deo gradiva. Zaključna ocena 4 iz ovih predmeta često znači 3 sledeće godine i 1 u narednim godinama. Zašto? Zato što su ovo oblasti iz kojih ne možete imati “rupe” u znanju. Ako dete nije odlično savladalo tablicu množenja, kako će savladati složenije operacije iz matematike, fizike ili hemije? Ako nije naučilo osnovne reči na engleskom jeziku, kako će komunicirati na višem nivou koji zahteva svaki naredni razred? Mnogi ne razumeju važnost ove napomene i pomoć pružaju detetu tek kada ima jedinicu. Rana intervencija je jedan od ključnih faktora uspeha u učenju.

  •  Gradivo osnovne škole ne bi trebalo da prosečnoj odrasloj osobi predstavlja problem. Ukoliko nemate dovoljno znanja, eto prilike da naučite nešto što se smatra osnovnim znanjem (mada nije uvek tako). Ovo je i aktivnost uz koju možete kvalitetno provoditi vreme sa svojom decom. Vaše angažovanje i zajedničko sticanje novih znanja ubediće dete da je obrazovanje zaista važno. Pogledajte Nastavni plan i program (javno je dostupan) ili udžbenike za narednu godinu. Uvedite dete u deo novog gradiva razgovorom, crtanim ili igranim filmom, klipovima sa jutjuba, itd. Detetu će biti mnogo lakše da prati nastavu ukoliko mu je deo gradiva poznat. To će mu dati i dodatno samopouzdanje.   Veoma je važno da dete ne “smarate”, već da nađete načina da na zabavan način zakorači u nova saznanja.  Nemojte pretvoriti slobono vreme u školu. Dete mora da se odmori i uživa u odmoru. Kasnije možete sa detetom proći kroz udžbenik, da vidi kako je organizovano gradivo. Ne preporučujem učenje iz školskih udžbenika u vezi sa ovom napomenom. Pogledajte: ODLIČAN SAJT SA BESPLATNIM ŠKOLSKIM LEKCIJAMA
  • Hvalite dečji trud uvek. Radujte se otvoreno odličnom rezultatu, ali ne pokazujte razočaranje ukoliko izostane nakon uloženog truda.
  • Pružite detetu emotivnu podršku. Dete ne može da uči ukoliko je pod velikim stresom: pritisak  roditelja da dobije određenu ocenu, loši odnosi sa vršnjacima, svađa i uopšte loša atmosfera u kući. Ne zaboravite da dete nema samo intelektualne potrebe, već i fizičke i emotivne. Veliki stres je i kada dođe do veće neravnoteže među njima.
Milena Mićić, mama i prosvetni radnik

VAŽNO:Nastavni plan i program (link) je za Republiku Srpsku. Besplatne lekcije  (link) su po Nastavnom planu i programu Srbije. Oni se najvećim delom poklapaju. Trebalo bi samo uzeti u obzir da osnovna škola organizovana u 9 razreda u Republici Srpskoj, a u Srbiji u 8. Dakle, Nastavni plan i program Republike Srpske za šesti razred odgovara lekcijama za peti razred u Srbiji. 



Нема коментара:

Постави коментар